UP Board Solutions for Class 10 English Prose Chapter 1 The Enchanted Pool (C. Rajagopalachari)

These Solutions are part of UP Board Solutions for Class 10 English. Here we have given UP Board Solutions for Class 10 English Prose Chapter 1 The Enchanted Pool (C. Rajagopalachari).

Comprehension Questions on Paragraphs

In the examination paper, there are asked only two questions from each paragraph. Given below are some more questions for extra practice.

Read the following passages and answer the questions put there upon:

(1) Yudhishthira waited for……………….his voice and wept. [From para 1]

Question.
1. What had the brothers of Yudhishthira gone in search of ?
(युधिष्ठिर के भाई किस वस्तु की खोज में गए थे ?)
2. What did Yudhishthira fear had happened to his brothers ?
(युधिष्ठिर को क्या भय था कि उसके भाइयों को क्या हो गया ?)
3. What did Yudhishthira do?
(युधिष्ठिर ने क्या किया ?)
4. What did Yudhishthira do when he saw his brothers lying dead ?
( युधिष्ठिर ने क्या किया जब उसने अपने भाइयों को मृत पड़े हुए देखा ?)
Answer:
1. The brothers of Yudhishthira had gone in search of water.
(युधिष्ठिर के भाई पानी की खोज में गए थे।)
2. Yudhishthira feared either they had fainted or died of thirst.
(युधिष्ठिर को भय था कि या तो वे बेहोश हो गए यो प्यास के कारण मर गए।)
3. Yudhishthira gave up waiting and started out to look for them.
(युधिष्ठिर ने प्रतीक्षा करनी छोड़ दी और उन्हें ढूंढ़ने के लिए चल पड़े।)।
4. When Yudhishthira saw his brothers lying dead, he could not control his grief. He cried out and wept.
(जब युधिष्ठिर ने अपने भाइयों को मृत पड़े हुए पाया तब वे अपने दु:ख पर नियन्त्रण नहीं कर सके। वे चीखने लगे और रो पड़े।)

(2) He touched the faces ……………… pool belongs to me”.[From para 2]

Question.
1. In what condition did Yudhishthira find his brothers ?
(युधिष्ठिरं ने अपने भाइयों को किस स्थिति में पाया ?)
2. what did Yudhishthira mourn ?
(युधिष्ठिर ने क्या विलाप किया ?)
3. What did Yudhishthira wonder to see the mighty limbs of his brothers ?
(अपने भाइयों की शक्तिशाली भुजाओं को देखकर युधिष्ठिर ने क्या आश्चर्य किया ?)
4. What would have happened to Yudhishthira if he had tried to drink from the pool without answering the Yaksha’s questions ?
(यदि युधिष्ठिर ने यक्ष के प्रश्नों का उत्तर दिए बिना पानी पी लिया होता तो उसके साथ क्या घटित होता ?)
5. Who did pool belong to?
(तालाब किसका था ?)
Answer:
1. Yudhishthira found his brothers lying dead.
(युधिष्ठिर ने अपने भाइयों को मृत पड़ा हुआ पाया।)
2. Yudhishthira mourned saying, “Was this to be end of all our vows? Just when
our exile is to end, you have been taken away. Even the Gods have forsaken me in my misfortune.”
(युधिष्ठिर ने यह कहते हुए विलाप किया, “क्या हमारी प्रतिज्ञाओं का यही अन्त होना था? ठीक उसी समय जब हमारे वनवास का अन्त होने वाला है तभी तुम्हें मुझसे छीन लिया गया। देवताओं ने भी मुझे
मेरी विपत्ति में छोड़ दिया।”)
3. Yudhishthira wondered to see the mighty limbs of his brothers who could have been powerful enough to kill them.
(अपने भाइयों की शक्तिशाली भुजाओं को देखकर युधिष्ठिर ने आश्चर्य किया कि इन्हें मारने वाला
इतना शक्तिशाली व्यक्ति कौन हो सकता है?)
4. If Yudhishthira has tried to drink from the pool without answering the Yaksha’s questions, he would also have died.
(यदि युधिष्ठिर ने यक्ष के प्रश्नों का उत्तर दिए बिना तालाब का पानी पीने की चेष्टा की होती तब उसकी भी मृत्यु हो जाती।)।
5. The pool belonged to Yaksha.
(तालाब यक्ष का था।)

(3) It did not take…………wisdom that he gets wisdom.”[From para 3]

Question.
1. What did Yudhishthira understand within a moment?
(पल भर में युधिष्ठिर ने क्या समझ लिया ?)
2. What did Yudhishthira do to bring his brothers back to life ?
(अपने भाइयों को पुनर्जीवित कराने के लिए युधिष्ठिर ने क्या किया? )
3. What does a man gain by being in the company of wise ?
|(बुद्धिमान व्यक्तियों की संगति में किसी व्यक्ति को क्या प्राप्त होता है?)
Answer:
1. Yudhishthira understood within a moment that these were the words of Yaksha.
(युधिष्ठिर एक क्षण में समझ गए कि ये शब्द यक्ष के हैं।)
2. To bring his brothers back to life Yudhishthira became ready to answer the questions of Yaksha.
(अपने भाइयों को पुनर्जीवित कराने के लिए युधिष्ठिर यक्ष के प्रश्नों का उत्तर देने को तैयार हो गए।)
3. In the company of wise a man gets wisdom. ।
(बुद्धिमान व्यक्ति की संगति में मनुष्य बुद्धिमानी प्राप्त करता है।)

(4) Your brothers died …………………….ask your questions. [From para 2 & 3 [2016]]

Question.
1. Write the name of the lesson from which the above passage has been taken. Who is the author of the lesson ?
(उपर्युक्त गद्यांश जिस पाठ से लिया गया है उसका नाम लिखिए। इस पाठ के लेखक कौन हैं?)
2. Who was the owner of the pool? Why did the four brothers of Yudhishthira die? ।
(तालाब का मालिक कौन था? युधिष्ठिर के चारों भाइयों की मृत्यु क्यों हुई?)
Answer:
1. This passage has been taken from the lesson “The Enchanted Pool. C.
Rajgopalachari is the author of this lessson.
(यह गद्यांश “The Enchanted Pool’ नामक पाठ से लिया गया है। इस पाठ के लेखक C. Rajagopalachari 1)
2. Yaksha was the owner of the pool. The four brothers of Yudhishthira died
because they did not heed the words of Yaksha.
(तालाब का मालिक यक्ष था। युधिष्ठिर के चारों भाई इसलिए मर गए क्योंकि उन्होंने यक्ष के शब्दों पर ध्यान नहीं दिया।)

(5) The voice put questions ……..result of good conduct.”[From para 3 & 4 [2011]]

Question.
1. what rescues man in danger ?
(खतरे में मनुष्य को कौन बचाता है ?)
2. What is swifter than the wind ?
(हवा से भी तेज कौन है ?)
3. What is more faded than a dried straw ?
(सूखी घास से भी अधिक मुरझाया हुआ कौन होता है ?)
4. Who is the friend of one who stays at home?
(उस व्यक्ति का मित्र कौन होता है जो घर पर रहता है ?)
5. What is happiness ?
(आनन्द क्या होता है ?)
Answer:
1. Courage rescues man in danger.
(साहस मनुष्य को खतरे से बचाता है।)
2 Mind is swifter than the wind.
(मस्तिष्क हवा से भी तेज है।)
3. A sorrow-stricken heart is more faded than a dried straw.
(दु:ख से संतप्त हृदय सूखी घास से भी अधिक मुरझाया हुआ होता है।)
4. Wife is the friend of one who stays at home.
(पत्नी उस व्यक्ति की मित्र होती है जो घर पर रहता है।)
5. Happiness is the result of good conduct.
(अच्छे व्यवहार का परिणाम ही आनन्द होता है।)

Question.
1. When and where does the wife act as friend ?
(पत्नी कब और कहाँ मित्र के समान काम करती है ?)
2. What does dharma’ do to us ?
(धर्म हमारे लिए क्या करता है ?)
3. How can we be happy?
(हम प्रसन्न कैसे हो सकते हैं ?)
4. What will happen if we are proud ?
(यदि हम अभिमानी होंगे तब क्या होगा ?)
Answer:
1. The wife acts as a friend when we stay at home.
(जब हम घर पर रहते हैं तब पत्नी मित्र के समान कार्य करती है।)
2. Dharma alone accompanies the soul in its solitary journey after death.
(धर्म ही मृत्यु के बाद आत्मा की एकाकी यात्रा में उसके साथ जाता है।)
3. If we have good conduct we can be happy.
(यदि हमारा आचरण अच्छा होगा तब हम प्रसन्न हो सकते हैं।)
                 Or
Our good conduct gives us happiness.
(हमारा अच्छा आचरण हमें आनन्द देता है।)
4. If we are proud, no body will love us.
(यदि हम अभिमानी होंगे तब कोई भी व्यक्ति हमें प्यार नहीं करेगा।)

(6) “What is that ……. is the greatest wonder.”[From para 4 & 5 [2011]]

Question.
1. What is that, by giving up which, a man becomes loved by all?
(वह कौन-सी वस्तु है जिसका त्याग करके मनुष्य सभी का प्रिय हो जाता है ?)
2. What is the loss which yields joy and not sorrow?
(वह कौन-सी हानि है जो दुःख नहीं आनन्द प्रदान करती है ?)
3. What makes one a real ‘Brahmana’ ?
(कौन-सी वस्तु किसी व्यक्ति को वास्तविक ब्राह्मण बनाती है ?)
Answer:
1. By giving up pride, a man becomes loved by all.
(अभिमान को छोड़कर मनुष्य सभी का प्रिय हो जाता है।)
2. By giving up anger, one gets joy and not sorrow.
(क्रोध को त्याग कर मनुष्य आनन्द प्राप्त करता है दुःख नहीं।)
3. Good conduct alone makes one a real Brahmana.
(अच्छा आचरण मनुष्य को वास्तविक ब्राह्मण बनाता है।)

(7) Thus, theYaksha put …………than either of these two.”[From para 6 (2011]]

Question.
1. How many questions did Yaksha ask and how many of them did Yudhishthira answer ?
(यक्ष ने युधिष्ठिर से कितने प्रश्न पूछे और युधिष्ठिर ने उनमें से कितनों के उत्तर दिए?)
2. Did Yudhishthira answer the questions of the Yaksha satisfactorily ?
(क्या युधिष्ठिर ने यक्ष के प्रश्नों के सन्तोषजनक उत्तर दिए ?)
3. Which brother did Yudhishthira choose to be alive ? Describe his | appearance.
(युधिष्ठिर ने कौन-से भाई को पुनर्जीवित कराने को चुना? उसका रूप-रंग बताइए।)
4. What did Yaksha ask Yudhishthira about his choice ? ।
(यक्ष ने युधिष्ठिर की पसन्द के विषय में क्या पूछा ?)
5. Who had the strength of sixteen thousand elephants ?
(सोलह हजार हाथियों की शक्ति किसमें थी ?)
Answer:
1. Yaksha asked Yudhishthira many questions and Yudhishthira answered all of them.
(यक्ष ने युधिष्ठिर से अनेक प्रश्न पूछे और युधिष्ठिर ने उन सभी का उत्तर दे दिया।)
2. Yes, Yudhishthira answered the questions of Yaksha satisfactorily.
(हाँ, युधिष्ठिर ने यक्ष के प्रश्नों का उत्तर सन्तोषजनक ढंग से दिया।)
3. Yudhishthira chose Nakula. He was cloud-complexioned, lotus-eyed,broad-chested and long-armed. (युधिष्ठिर ने नकुल को चुना। वह मेघ वर्ण का, कमल नयन वाला, चौड़े सीने वाला और बड़ी भुजाओं वाला था।)
4. Yaksha asked Yudhishthira, “Why did you choose Nakula in preference to Bhima who has the strength of sixteen thousand elephants and he is the most dear to you.”
(यक्ष ने युधिष्ठिर से पूछा, “तुमने भीम की अपेक्षा नकुल को क्यों चुना जिसके पास सोलह हजार
हाथियों की शक्ति है और वह तुम्हें सबसे प्रिय भी है।”)
5. Bhima was Yudhishthira’s brother. He had the strength of sixteen thousand elephants.
(भीम युधिष्ठिर का भाई था। उसमें सोलह हजार हाथियों की शक्ति थी।)

(8) “OYaksha, ……. then he disappeared.[From para 7 [2011]]
                                   Or
“O Yaksha, ……………….. mayrevive.”[From pura 7 [2013, 16]] 

Question.
1.What is the shield of man ?
(मनुष्य की सुरक्षा किसमें होती है ?)
2. According to Yudhishthira when can man be ruined ?
(युधिष्ठिर के अनुसार मनुष्य का कब विनाश हो सकता है ?)
3. Why did Yudhishthira ask the Yaksha to bring Nakula back to life?
                                 Or
Why did Yudhishthira ask for Nakula’s revival ?
(युधिष्ठिर ने यक्ष से नकुल को जीवित करने के लिए क्यों कहा?)
                                 Or
How did Yudhishthira want to follow his dharma ?
(युधिष्ठिर किस प्रकार अपने धर्म का पालन करना चाहते थे ?)
4. What quality of Yudhishthira pleased the Yaksha most? How did he reward him for that ?
(युधिष्ठिर के कौन-से गुण ने यक्ष को सबसे अधिक प्रभावित किया ? उसने उसे कैसे पुरस्कृत किया ?)
5. Who had taken the form of Yaksha and why?
(यक्ष का रूप धारण किसने किया था और क्यों ?)
6. Which words in the passage have the synonyms of the following words :
(दिये गये गद्यांश में निम्नलिखित शब्दों के पर्यायवाची शब्द बताइए।)
(1) protection,
(2) destroyed.
7. What will happen if ‘Dharma’ is given up?
(यदि धर्म का त्याग कर दिया जाए तब क्या होगा?)
8. Who was Nakula?
(नकुल कौन था?)
Answer:
1. Dharma is the only shield of man.
(मनुष्य की सुरक्षा केवल धर्म में होती है।)
2. According to Yudhishthira, if dharma is given up, man will be ruined.
(युधिष्ठिर के अनुसार यदि धर्म को त्याग दिया जाए तब मनुष्य नष्ट हो जाएगा।)
3. Yudhishthira wanted to follow his dharma by reviving Nakula, the son of | Madri.
(युधिष्ठिर मादरी के पुत्र नकुल को पुनर्जीवित कराकर अपने धर्म का पालन करना चाहते थे।)
4. Yudhishthira’s impartiality pleased the Yaksha most. So Yaksha rewarded him by reviving his all dead brothers.
(युधिष्ठिर की निष्पक्षता ने यक्ष को सबसे अधिक प्रसन्न किया। अत: यक्ष ने उसके सभी मृत भाइयों को पुनर्जीवित करके पुरस्कृत किया।)
5. Yama had taken the form of Yaksha to see and test Yudhishthira.
(युधिष्ठिर को देखने और उसकी परीक्षा लेने के लिए यम ने यक्ष का रूप धारण किया था।)
6.

  1. protection = shield,
  2. destroyed = ruined.

7. If ‘Dharma’ is given up, man will be ruined.
(यदि धर्म का त्याग कर दिया जाए तब मनुष्य का विनाश हो जाएगा।)
8. Nakula was the son of Madri.
(नकुल मादरी का पुत्र था।)

LONG ANSWER TYPE QUESTIONS

Answer the following questions in about 60 words:
Question 1.
who was Yaksha ? What questions did he ask Yudhishthira ?
(यक्ष कौन था? उसने युधिष्ठिर से कौन-से प्रश्न पूछे?) [2011]
                         Or
Why had Yama taken the form of a Yaksha ?[2015]
(यम ने यक्ष का रूप क्यों धारण किया था ?)
Answer:
Yaksha was Yama, the God of Death. He had taken the form of Yaksha to see and test Yudhishthira. He asked Yudhishthira many questions. Some of them are given below :

  1. What rescues man in danger ?
  2. By the study of which science does man become wise?
  3. What is swifter than the wind?
  4. What is more faded than a dried straw?
  5. What befriends a traveller?
  6. Who is the friend of one who stays at home ?
  7. Who accompanies a man in death?
  8. Which is the biggest vessel ?
  9. What is happiness?
  10. What makes one a real Brahmana ? and so on.

(यक्ष मृत्यु का देवता यम था। उसने युधिष्ठिर को देखने और उसकी परीक्षा लेने के लिए यक्ष का रूप धारण कर लिया था। उसने युधिष्ठिर से बहुत से प्रश्न पूछे। उनमें से कुछ नीचे दिए गए हैं

  1. खतरे के समय मनुष्य की रक्षा कौन करता है?
  2. कौन-से विज्ञान का अध्ययन करके मनुष्य बुद्धिमान हो जाता है?
  3. हवा से तेज चलने वाला कौन है?
  4. सूखी घास से भी अधिक मुरझाया हुआ कौन होता है?
  5. यात्री का मित्र कौन होता है?
  6. जो व्यक्ति घर पर रहता है उसका मित्र कौन होता है?
  7. मृत्यु में मनुष्य का साथ कौन देता है?
  8. सबसे बड़ा बर्तन कौन-सा है?
  9.  सुख क्या है?
  10. कौन-सी बात एक मनुष्य को सच्चा ब्राह्मण बनाती है? इसी प्रकारे अन्य और भी।)

Question 2.
What happened to all the brothers of Yudhishthira ?
(युधिष्ठिर के सभी भाइयों को क्या हुआ ?)
Answer:
Yudhishthira was the eldest of five brothers. They all were living in exile. One day they felt overpowering thirst. So they started in search of water. They had to pass through a forest full of bear, deer and wild birds. Ultimately they reached a pool of water. They wanted to drink the water. Atonce a voice without body warned them to answer his questions. Without answering his questions they could not drink water. But they did not pay heed to his words and wanted to drink water. So he killed them and they were lying dead near the pool.

(युधिष्ठिर पाँचों भाइयों में सबसे बड़े थे। वे सब वनवास में रह रहे थे। एक दिन उन्हें तीव्र प्यास लगी। अत; वे पानी की तलाश में निकल पड़े। उन्हें भालुओं, हिरनों तथा जंगली पक्षियों से भरे हुए जंगल में से होकर गुजरना पड़ा। आखिर में वे पानी के एक तालाब पर पहुँचे। वे पानी पीना चाहते थे। तुरन्त एक बिना शरीर की आवाज ने उन्हें चेतावनी दी कि हमारे प्रश्नों के उत्तर दो। प्रश्नों के उत्तर दिए बिना पानी नहीं पी सकते। किन्तु उन्होंने उसके शब्दों पर ध्यान नहीं दिया और पानी पीना चाहते थे। अतः उसने उन्हें मार डाला और वे तालाब के किनारे मृत पड़े हुए थे।)

Question 3.
Why did Yudhishthira want Madri’s son Nakula revived in preference | to his other brothers ?[2012]
(युधिष्ठिर अन्य भाइयों की अपेक्षा मादरी के पुत्र नकुल को क्यों पुनर्जीवित कराना चाहते थे ?)
                                                 Or
What quality of Yudhishthira pleased the Yaksha most? What did he do then?[2013, 16, 17]
(युधिष्ठिर की किस विशेषता ने यक्ष को सर्वाधिक प्रसन्न किया? फिर उसने क्या किया?)
                                                 Or
How did the Yaksha reward Yudhishthira. Give reasons for rewarding him. [2014, 15, 16, 17]
(यक्ष ने युधिष्ठिर को कैसे इनाम दिया? उन्हें इनाम देने के कारण बताइए।)
                                                 Or
Why did Yudhishthira ask for Nakula’s life? [2017]
(युधिष्ठिर ने नकुल को पुनर्जीवित करने के लिए क्यों कहा?)
Answer:
In search of his brothers, Yudhishthira reached the same pool. When he wanted to drink water, he also heard the same warning. His brothers were lying dead near the pool. But Yudhishthira answered all the questions of Yaksha. Yaksha was pleased by his answers. So he became ready to revive one of his brothers of his choice. Yudhishthira chose Nakula, the son of Madri because he, the son of Kunti was alive. So Kunti was not completely bereaved. In order to keep the scales of justice even, he wanted to revive Madri’s son Nakula. Thus, Yudhishthira’s impartiality pleased the Yaksha most. So Yaksha rewarded him by reviving his all dead brothers.

(अपने भाइयों की तलाश में युधिष्ठिर उसी तालाब पर पहुँच गए। जब वे पानी पीना चाहते थे तब उन्होंने भी वही चेतावनी सुनी। उसके भाई तालाब के पास ही मृत पड़े थे। किन्तु युधिष्ठिर ने यक्ष के सभी प्रश्नों के उत्तर दे दिए। यक्ष उसके उत्तरों से बहुत प्रसन्न हुआ। अत: वह उसकी पसन्द के किसी एक भाई को पुनर्जीवित करने को तैयार हो गया। युधिष्ठिर ने मादरी के पुत्र नकुल को चुना। उसने उसे इसलिए चुना क्योंकि वह, कुन्ती का पुत्र, जीवित था। इसलिए कुन्ती पूर्ण रूप से दुःखी नहीं थी। न्याय के पलड़े बराबर रखने के लिए वे मादरी के पुत्र नकुल को पुनर्जीवित कराना चाहते थे। इस प्रकार युधिष्ठिर की निष्पक्षता ने यक्ष को सबसे अधिक प्रसन्न किया। अतः यक्ष ने उसके सभी मृत भाइयों को पुनर्जीवित करके पुरस्कृत किया।)

Question 4.
Give a character sketch of Yudhishthira.[2014, 18] 
(युधिष्ठिर का चरित्र-चित्रण कीजिए।)।
Answer:

  1. Eldest brother : Yudhishthira was the eldest of all Pandavas. They were five in all. They had been living in exile.
  2. A loving brother : Yudhishthira loved his brothers most. When he saw them lying dead, he could not bear their separation. He cried loudly and mourned.
  3. Brave and intelligent : Yudhishthira was brave to face any situation. He was very intelligent also. He answered all questions asked by Yaksha satisfactorily.
  4. Lover of justice : Yudhishthira loved justice very much. He, Kunti’s son, was alive. But Madri’s son was dead. So he chose Nakula to be revived so that the scales of justice should be even.
    1. सबसे बड़ा भाई : युधिष्ठिर सभी पाण्डवों में सबसे बड़े थे। वे कुल मिलाकर पाँच थे। वे वनवास में रह रहे थे।
    2. एक प्रिय भाई : युधिष्ठिर सभी भाइयों को बहुत प्यार करते थे। जब उन्होंने उन्हें मृत पड़े हुए देखा तब वे उनके वियोग को सहन न कर सके। वे जोर से चीखे और विलाप करने लगे।
    3. बहादुर और समझदार : युधिष्ठिर किसी भी परिस्थिति का सामना करने के लिए बहादुर थे। वे बहुत समझदार भी थे। उन्होंने यक्ष के द्वारा पूछे गए सभी प्रश्नों के संतोषजनक उत्तर दिए।
    4. न्याय के प्रेमी : युधिष्ठिर न्याय से बहुत प्रेम करते थे। वे कुन्ती के पुत्र, जीवित थे। किन्तु मादरी का पुत्र मर गया था। अत: उन्होंने पुनर्जीवित कराने को नकुल को चुना ताकि न्याय की तराजू के पलड़े बराबर रहें।)

Question 5.
What makes one a real Brahmana-birth, learning or good conduct? [2013, 16, 17] 
(किसी व्यक्ति को ब्राह्मण कौन बनाता है-जन्म, ज्ञान या अच्छा आचरण ?)
                                     Or
What qualities make a man a real ‘Brahmana’?
(कौन-सी विशेषताएँ किसी व्यक्ति को ‘ब्राह्मण’ बनाती हैं?)
Answer:
Birth and learning do not make one a Brahmana; good conduct alone does. However learned a person may be, he will not be a ‘Brahmana’ without giving up bad habits. Even though he may be learned in the four Vedas, a man of bad conduct falls to a lower class.

(जन्म और ज्ञान किसी व्यक्ति को ब्राह्मण नहीं बनाते, केवल अच्छा आचरण बनाता है। चाहे कोई व्यक्ति कितना ही विद्वान हो, बुरी आदतों को छोड़े बिना वह ब्राह्मण नहीं बन सकता। भले ही वह चारों वेदों का विद्वान हो, बुरे आचरण का व्यक्ति निम्न वर्ग का हो जाता है।

SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

Answer the following questions in about 25 words :

Question 1.
What doubts came in the mind of Yudhishthira when his brothers did not return ?
(जब युधिष्ठिर के भाई लौटकर नहीं आए तब उनके मन में क्या सन्देह उत्पन्न हुए ?)
Answer:
When Yudhishthira’s brothers did not return, he doubted, “Can they have been subjected to a curse or are they still wandering in search of water? Can they have fainted or died of thirst ?”

(जब युधिष्ठिर के भाई नहीं लौटे तब उन्हें सन्देह हुआ, “क्या वे किसी शाप के वशीभूत हो गए या अभी तक पानी की तलाश में घूम रहे हैं? क्या वे प्यास के कारण मूर्च्छित या मर सकते हैं?”)

Question 2. 
where did Yudhishthira go and why ?
(युधिष्ठिर कहाँ गए और क्यों ?)
Answer:
Yudhishthira went to the forest in the direction his brothers had gone, because he wanted to find them. (युधिष्ठिर जंगल में उसी दिशा में गए जिसमें उनके भाई गए थे, क्योंकि वे उन्हें ढूँढ़ना चाहते थे।)

Question 3.
Describe the way on which Yudhishthira proceeded.
(उस रास्ते का वर्णन कीजिए जिस पर युधिष्ठिर गए।)
Answer:
The way on which Yudhishthira went was through the forest full of wild bear, spotted deer and big forest birds.
(वह रास्ता जिस पर युधिष्ठिर गए वह जंगल में से होकर था और जंगली भालु, चितकबरे हिरणों और बड़े-बड़े जंगली पक्षियों से भरा हुआ था।)

Question 4.
Where did Yudhishthira find his brothers and in what condition?
(युधिष्ठिर ने अपने भाइयों को कहाँ और किस दशा में पाया ?)
Answer:
Yudhishthira found his brothers lying dead near a pool of water.
(पानी के तालाब के पास युधिष्ठिर ने अपने भाइयों को मरे हुए पड़ा पाया।)

Question 5.
What did Yudhishthira think about his brothers and what did he wonder?
(युधिष्ठिर ने अपने भाइयों के विषय में क्या सोचा और उन्हें क्या आश्चर्य हुआ ?)
Answer:
Yudhishthira thought about his brothers that they had been taken away just when their exile was to end. He wondered who could have been powerful enough to kill them.

(युधिष्ठिर ने अपने भाइयों के विषय में सोचा कि उन्हें मुझसे ऐसे समय में छीन लिया गया जब हमारी वनवास की अवधि समाप्त होने को है। उसे आश्चर्य हुआ कि इतना शक्तिशाली कौन है जिसने मेरे भाइयों को मार दिया।)

Question 6.
why did he descend into the pool ? What happened then ?
(वह तालाब में क्यों उतर गया? फिर क्या हुआ?)
Answer:
He descended into the pool to quench his overpowering thirst. He also heard the same warning of answering the questions first.
(तीव्र प्यास को बुझाने के लिए वह तालाब में उतर गए। उसने भी पहले प्रश्नों के उत्तर देने की वही चेतावनी सुनी।)

Question 7.  
Whom did the pool belong to ? What did he tell Yudhishthira about the death of his brothers ?
(तालाब किसका था? उसने युधिष्ठिर को उसके भाइयों की मृत्यु के विषय में क्या बताया ?)
Answer:
The pool belonged to Yaksha. He told Yudhishthira that his brothers died because they did not heed his words and wanted to drink water before answering the questions.

(तालाब यक्ष का था। उसने युधिष्ठिर को बताया कि उसके भाइयों की मृत्यु इस कारण हुई क्योंकि उन्होंने उसके शब्दों पर ध्यान नहीं दिया और वे उसके प्रश्नों के उत्तर देने से पहले पानी पीना चाहते थे।) 2.

Question 8.
How does courage help man in danger ?
साहस खतरे में मनुष्य की सहायता कैसे करता है?)
Answer:
Courage rescues man in danger.
(खतरे में साहस मनुष्य को बचाता है।)

Question 9.
Why is mind described as ‘swifter than the wind’ ?
(मस्तिष्क को हवा से भी तेज क्यों कहा गया है? )
Answer:
Mind is described swifter than the wind because it reflects idea within a moment.
(मस्तिष्क को हवा से भी तेज इसलिए कहा गया है, क्योकि यह विचारों को पल भर में ही प्रकट कर देता है।)

Question 10.
How can learning be a friend to a traveller ?
(ज्ञान किसी यात्री का मित्र कैसे हो सकता है?)
Answer:
Learning becomes a friend to a traveller because it alone guides the traveller about right and wrong and it is only thing that accompanies him.
(ज्ञान एक यात्री का मित्र हो जाता है क्योंकि यही उचित या अनुचित के विषय में उसका मार्गदर्शन करता है। और केवल यही वह वस्तु है जो उसके साथ रहती है।)

Question 11.
“If we give up being angry, we will no longer be subject to sorrow.” What does Yudhishthira mean when he says this ?
(“यदि हम क्रोधित होना छोड़ दें तब हम दुःखी नहीं होंगे।” युधिष्ठिर का इस बात से क्या आशय है?)
Answer:
Anger makes a man excited and he can’t decide what to do and what not to do. It results in sorrow. So if we give up being angry, we will no longer be sad.
(क्रोध मनुष्य को उत्तेजित करता है और वह यह तय नहीं कर पाता कि उसे क्या करना चाहिए और क्या नहीं। इसी का परिणाम दु:ख होता है। यदि हम क्रोधित होना छोड़ दें, तब हम दु:खी नहीं होंगे।)

Question 12.
How according to Yudhishthira can a man become happy and rich? [2012, 13, 14, 15, 18]
 (युधिष्ठिर के अनुसार मनुष्य प्रसन्न और धनी कैसे हो जाता है ?)
                          Or
How, according to Yudhishthira, can we be happy? [2013]
युधिष्ठिर के अनुसार हम प्रसन्न कैसे हो सकते हैं ?)

Question 13.
When was Yaksha pleased? What did he askYudhishthira about ?
(यक्ष कब प्रसन्न हुआ ? उसने युधिष्ठिर से किस विषय में पूछा?) ।
Answer:
Yaksha was pleased when Yudhishthira answered his all questions satisfactorily. He asked Yudhishthira about the brother he would like to revive.
(यक्ष उस समय प्रसन्न हुआ जब युधिष्ठिर ने उसके सभी प्रश्नों के उत्तर संतोषजनक दे दिए। यक्ष ने युधिष्ठिर से उसके भाई के विषय में पूछा जिसे वह पुनर्जीवित करवाना चाहेगा।)

Question 14.
How did Yudhishthira prove that he was impartial?
(युधिष्ठिर ने यह कैसे सिद्ध किया कि वह पक्षपात रहित है ?)
Answer:
By asking Nakula to be revived, Yudhishthira proved that he was impartial.
(नकुल को पुनर्जीवित कराने की माँग से युधिष्ठिर ने यह सिद्ध कर दिया कि वे पक्षपात रहित हैं।)

Question 15.
What, according to this lesson, are the qualities which man must have ?
(इस पाठ के अनुसार वे कौन-से गुण हैं जो किसी व्यक्ति में होने चाहिए ?)
Answer:
According to this lesson a man should be courageous, learned, dutiful, free from pride and anger and should have good conduct.
(इस पाठ के अनुसार किसी व्यक्ति को साहसी, विद्वान, कर्तव्य परायण, अभिमान तथा क्रोध से मुक्त होना, चाहिए और उसका आचरण अच्छा होना चाहिए।)

Question 16.
why had Yama taken the form of Yaksha ? [2011, 14, 17, 18]
(यम ने यक्ष का रूप क्यों धारण कर लिया था ?)
Answer:
Yama had taken the form of Yaksha to see and test Yudhishthira.
(यम ने युधिष्ठिर को देखने तथा उसकी परीक्षा लेने के लिए यक्ष का रूप धारण कर लिया था।)

Question 17.
What is the greatest wonder in the world according to | Yudhishthira ? [2013, 15, 16] 
(युधिष्ठिर के अनुसार संसार का सबसे बड़ा आश्चर्य कौन-सा है ?)
Answer:
Everyday men see creatures depart to Yama’s kingdom; and yet those who remain want to live forever. This truth is the greatest wonder. (प्रतिदिन मनुष्य प्राणियों को यम के राज्य में जाते देखते हैं और फिर भी जो बच जाते हैं वे सदा के लिए जीवित रहना चाहते हैं। यह वास्तव में सबसे बड़ा आश्चर्य है।)

Question 18.
whose sons were Nakul and Sahdev? [2014]
(नकुल और सहदेव किसके पुत्र थे?)
Answer:
Nakul and Sahdev were the sons of Madri.
(नकुल और सहदेव मादरी के पुत्र थे।

Question 19.
What quality of Yudhishthira pleased the Yaksha most?  [2016]
(युधिष्ठिर के कौन-से गुण ने यक्ष को सबसे अधिक प्रसन्न किया?)
Answer:
The impartiality of Yudhishthira pleased the Yaksha most.
(युधिष्ठिर की निष्पक्षता ने यक्ष को सबसे अधिक प्रसन्न कर दिया।)

Vocabulary

(a) Match the words in List ‘A’ with their meanings in List ‘B’ :
UP Board Solutions for Class 10 English Prose Chapter 1.0

UP Board Solutions for Class 10 English Prose Chapter 1.1

  1. The pool contained clear water.
  2. Yudhishthira preferred Nakula to his other brothers.
  3. When the Yaksha warned Yudhishthira, the latter guessed what had happened to his brothers.
  4. A man who is proud of himself, of his position and wealth is not loved by anybody.
  5. Mind is swifter than the wind.

(c) Fill in the blanks of the following sentences using a suitable phrase selected from the list given
below :
a piece of grassland, feeling of uncertainty and fear, made aware of the danger, calling for punishment, without movement or sound
Answer:
1. When Yudhishthira’s brothers did not return, he was filled with a feeling of uncertainty and fear.
2. His brothers had become a victim to the Yaksha’s words calling for punishment.
3. The pool was surrounded by a piece of grassland.
4. He saw his brothers lying without movement or sound near the pool.
5. His brothers had been made aware of the danger by the Yaksha.

(d) Use the following phrases in your own sentences :
keep on, wander about, look for, just when, none other than
Answer:

  1. The patient kept on crying of pain whole the night. “
  2. Why are you wandering about in this locality ?
  3. I am looking for my lost mobile.
  4. He reached home just when it started raining heavily.
  5. The person who talked on phone last night can be none other than your friend.
1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *