UP Board Solutions for Class 9 English Suplementary Reader Chapter 3 Letter to the Children of India (Chacha Nehru)

UP Board Solutions for Class 9 English Suplementary Reader Chapter 3 Letter to the Children of India (Chacha Nehru)

(A) SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS AND THEIR ANSWERS
Answer the following questions in not more than 25 words each :

Question 1.
What does Pandit Nehru like to do with children?
पं० नेहरू बच्चों के साथ क्या करना पसन्द करते हैं?
Answer:
Pandit Nehru likes being with children and talking to them and even more playing with them.
पं० नेहरू बच्चों के साथ रहना, उनसे बातें करना तथा इससे भी अधिक उनके साथ खेलना पसन्द करते हैं।

Question 2.
Why does Pandit Nehru like being with children?
पं० नेहरू बच्चों के साथ रहना क्यों पसन्द करते हैं?
Answer:
Pandit Nehru likes being with children because for a moment he forgets that he is terribly old among them.
पं० नेहरू बच्चों के साथ रहना इसलिए पसन्द करते हैं क्योंकि क्षण भर के लिए वे भूल जाते हैं कि वे उनके बीच में अत्यधिक बूढ़े है।

Question 3.
“The world itself is the greatest fairy tale.” What does the word ‘fairy tale’ mean here?
विश्व स्वयं ही सबसे अधिक सुन्दर परियों की कहानी है।’ यहाँ पर परियों की कहानी शब्द का क्या तात्पर्य है?
Answer:
The word ‘fairy tale’ means on account of strange incidents and stories about fairies here.
परियों की कहानी का तात्पर्य परियों के बारे में विचित्र घटनाओं और कहानियों से है।।

Question 4.
How can we make friends with the objects of nature?
हम प्रकृति की वस्तुओं के साथ किस प्रकार मित्रता कर सकते हैं?
Answer:
If we go to the objects of nature affectionately and with friendship, we can make them friends.
यदि हम प्रकृति की वस्तुओं के पास प्रेमपूर्वक एवं मित्रतापूर्वक जायें तो हम उनसे मित्रता कर सकते हैं।

Question 5.
That was much more interesting than many of my talks with the grown ups. What does the word ‘that here refer to?
व्यस्क व्यक्तियों के साथ मेरी बातों की अपेक्षा वह कहीं अधिक रुचिकर था। यहाँ पर वह शब्द क्या सन्दर्भित करता हैं?
Answer:
Pandit Nehru found the children in America, Canada and England very like the children of India. So he made friends and played with them a little. The word ‘that’ refers to the playing with the children of those countries.
पं० नेहरू ने अमेरिका, कनाडा और इंग्लैण्ड में बच्चों को भारत के बच्चों की ही तरह पाया। इसलिए उन्होंने उनके साथ मित्रता की और थोड़ा सा खेले भी। वह शब्द उन देशों के बच्चों के साथ खेल को सन्दर्भित करता है।

Question 6.
In the sentence ‘I found the children there very like the children here’. Which place do there’ and ‘here’ refer to?
मैंने वहाँ पर बच्चों को यहाँ के बच्चों जैसा पाया।” वाक्य में वहाँ और यहाँ किस स्थान को सन्दर्भित करते हैं?
Answer:
The word ‘there’ refers to the countries of United States of America, Canada and England and ‘here’ stands for India.
‘वहाँ’ शब्द संयुक्त राज्य अमेरिका, कनाडा और इंग्लैण्ड देशों को सन्दर्भित करता है तथा यहाँ’ शब्द भारत के लिए

Question 7.
What do the grown ups imagine about themselves? What is its result?
व्यस्क लोग अपने विषय में क्या कल्पना करते हैं? इसका परिणाम क्या होता है?
Answer:
The grown ups imagine about themselves that they are different from the people of other countries. Its result is that they deliberately make themselves different from others.
वयस्क लोग अपने विषय में कल्पना करते है कि वे दूसरे देशों के लोगों से भिन्न है। इसका परिणाम यह है कि वे जान-बूझकर अपने को दूसरों से भिन्न बना लेते हैं।

Question 8.
What did the children of Japan ask Pandit Nehru to send them?
जापान के बच्चों ने पं० नेहरू से अपने लिए क्या भेजने को कहा?
Answer:
The children of Japan asked Pandit Nehru to send them an elephant.
जापान के बच्चों ने पं० नेहरू से अपने लिए एक हाथी भेजने को कहा।

Question 9.
Where did the elephant come from? How was the elephant sent to Japan?
हाथी कहाँ से आया था? हाथी को जापान किस प्रकार भेजा गया?
Answer:
The elephant came from Mysore and it was sent to Japan by sea.
हाथी मैसूर से आया था तथा इसे समुद्री मार्ग से जापान भेजा गया।

Question 10.
How are children all over the world outwardly different and yet so very like one another?
पूरे विश्व में बच्चे बाह्य रूप से भिन्न तथा फिर भी एक दूसरे से बहुत समान किस प्रकार हैं?
Answer:
Children all over the world outwardly are different as they speak different languages andwear different kinds of clothes. But they are very like one another as they play and quarrel like.
सम्पूर्ण विश्व में बच्चे बाह्य रूप से भिन्न हैं क्योंकि वे भिन्न-भिन्न भाषाएँ बोलते हैं और विभिन्न प्रकार के वस्त्र पहनते हैं किन्तु वे एक दूसरे के बहुत समान हैं क्योंकि वे समान रूप से खेलते और झगड़ा करते हैं।

Question 11.
Where does Pandit Nehru wish to go with young children?
पं० नेहरू छोटे बच्चों के साथ कहाँ जाना चाहते हैं?
Answer:
Pandit Nehru likes to go to all the nooks and corners of India with young children.
पं० नेहरू छोटे बच्चों के साथ भारत के कोने-कोने में जाना चाहते हैं।

Question 12.
What are the two simple truths that Pandit Nehru talks about in the letter?
वे दो साधारण सत्य क्या हैं जिनके विषय में पं० नेहरू अपने पत्र में बताते हैं?

Answer:
According to Pandit Nehru, there are two suple truths that Nehru talks about in the letter :
(i) If we meet other people in friendly way, they also become friendly.
(ii) If we show our dislike to them, they behave in the same manner.
पं० नेहरू के अनुसार दो साधारण सत्य जिनके विषय में वे अपने पत्र में बताते हैं, हैं—
(i) यदि हम दूसरे लोगों से मित्रवत् मिलें तो वे भी मित्रवत् हो जाते हैं।
(ii) यदि हम उनके प्रति घृणा प्रदर्शित करते हैं तो वे भी उसी ढंग से व्यवहार करते हैं।

Question 13.
What is sometimes the attitude of the people of one country towards the people of other countries?
कभी-कभी एक देश के लोगों की दृष्टिकोण दूसरे देशों के लोगों के प्रति किस प्रकार का होता है?
Answer:
Sometimes the attitude of the people of one country towards people of other countries is hateful and learful.
कभी-कभी एक देश के लोगों का दृष्टिकोण दूसरे देशों के लोगों के प्रति घृणा एवं भययुक्त होता है।

(B) MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
Select the most suitable alternative to complete each of the following statements :
निम्नलिखित कथनों में से प्रत्येक को पूरा करने के लिए सबसे उपयुक्त विकल्प चुनिये—-

(i) Pandit Nehru found the children of U.S.A., Canada and England :
(a) better than the children of India
(b) quite different from the children of India
(c) very like the children of India
(d) worse than the children of India
(ii) Pandit Nehru wanted to go with young children to :
(a) big factories of India
(b) mountains, forests and big rivers of India
(c) great cities of India
(d) big towns of India
Answers:
(i) (c) very like the children of India
(ii) (b) mountains, forests and big rivers of India

(C) Say whether each of the following statements is ‘true’ or ‘false’:
बताइये कि निम्नलिखित कथनों में से प्रत्येक ‘सत्य’ है अथवा ‘असत्य’—
(i) Pandit Nehru loved to talk to children and play with them.
(ii) The children of Japan wrote to Pandit Nehru to send a Bengal tiger.
(iii)Children of different countries are quite different.
(iv) People of one country hate the people of another country because they are afraid of them.
(v) Children should be wiser.
Answers:
(i) T, (ii) F, (iii) F, (iv) T, (v)T.

(D)Look up each of the following words in the dictionary and pick out the meaning in which it is used in the text :
निम्नलिखित शब्दों में से प्रत्येक को शब्दकोश में खोजिए और उनका अर्थ उस प्रसंग में बताइये जिसमें उनका प्रयोग इस पाठ में  हुआ हैं—
moment; surround; deliberately, visit; vast; discover
Answers:
moment                                             a very brief period of time
surround                                            shut in on all sides (चारों ओर से घिरा हुआ)
deliberately                                       intentionally (जानबूझकर)
visit                                                     see (देखना)
visit                                                     huge (विशाल)
discover                                             search (खोजना)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *